ŞAFİİ el-UMM

CUMA

 

CUMANIN FAZİLETİ HAKKINDA

 

İmam ş-..ı.fii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bize İbrahim b. Muhammed haber verdi, ona Musa b. Ubeyde, ona Ebu'l-Ezher Muaviye b. İshak b. Talha, onaAbdullah b. Ubeyd b. Umeyr anlattı ki: Enes b. Malik'in şöyle dediğini duydum: Cebrail, elinde, üzerinde bir nokta bulunan beyaz bir aynayla Peygamber (s.a.v)'in yanına geldi. Peygamberimiz (s.a.v), "Bu nedir?" dedi. Cebrail, "Cuma'dır. Sen ve ümmetin onunla üstünlük kazandınız. İnsanlar bu hususta sizden sonra gelirler (yahudiler ve hıristiyanlar). Sizin için onda hayır vardır. O günde öyle bir saat vardır ki ona denk gelip de o esnada Allah'tan hayır dileyen hiçbir mümin yoktur ki Allah duasına karşılık vermesin. Biz ona (yevmu'l-mezid) artış günü deriz."

 

Resulullah (s.a.v) dedi ki: "Ey Cebrail! "Artış günü ne demektir?" Dedi ki: "Senin Rabbin Firdevs cennetinde bir vadi yaratmıştır. İçinde miskten tepelerin yer aldığı güzel kokulu bir vadidir. Cuma günü olunca yüce Allah, meleklerinden dilediklerini indirir. Etrafında nurdan minberler var. Bu minberlerin üzerlerinde de peygamberler ve sıddıklar için aynlmış koltuklar bulunur. Bu minberleri de yakut ve zebercet işlenmiş altından minberler sarmıştır. Onlara da şehitler ve sıddıklar kurulur. Bunların arkasında, bu miskten tepelerin üzerine otururlar. Yüce Allah onlara şöyle seslenir: 'Ben sizin Rabbinizim. Size verdiğim sözü tuttum. Benden isteyin, size vereyim.' Derler ki: ''Ey Rabbimiz, Senin hoşnutluğunu isteriz.' Bunun üzerine yüce Allah onlara şöyle der: 'Ben sizden hoşnut oldum. Size istediğiniz verilecektir ve Benim katımda daha fazlası var.' Bu yüzden Cuma gününü severler, çünkü Rableri o gün onlara hayırlar verir. Cuma Allah'ın arşa istiva ettiği, Adem'i yarattığı gündür ve kıyamet de Cuma günü kopacaktır." Tahric: EI-ihya, 1/237; Beyhaki, el-Marife, 6690-6691.

 

Rebi', İmam Şafii'nin şöyle dediğini bize haber verdi, ona İbrahim b. Muhammed, ona Ebu Umran İbrahim b. Ca'd, Enes b. Malik'ten bunun bir benzerini rivayet etmiştir. Ancak orada ziyade / fazladan olmak üzere şu ifadeler yer alır: "O günde sizin için hayır vardır. Bir kimse o gün bir hayır isterse ve eğer bu hayır onun için aynlmışsa verilir. Eğer kendisi için böyle bir hayır taksim edilmemişse onun için ondan daha hayırlısı aynlır." Ayrıca o rivayette başka ilaveler de vardır.

 

Bize Rebi' anlattı, ona Şafii, ona İbrahim b. Muhammed, ona Abdullah b. Muhammed b. Akil, onaAmr b. Şurahbil b. Said b. Sa'd, ona babası, ona da onun babası rivayet etmiştir: Ensardan bir adam, Hz. Peygamber (s.a.v)'in yanına geldi ve dedi ki: "Ya Resulallah, bana Cuma gününü anlat, onda ne tür hayırlar var?" Resulullah (s.a.v) buyurdu ki:

 

"Cuma gününün beş özelliği vardır: Adem o gün yaratıldı. Yüce Allah o gün Adem 'i yeryüzüne indirdi. Yüce Allah o gün Adem 'in ruhunu aldı. O günde öyle bir saat vardır ki kul o saatte günah veya akrabalık bağını kesmekle ilgili olması dışında Allah 'tan her ne isterse Allah onu verir. Kıyamet o gün kopacak. Bu yüzden yakınlaştırılmış melekler (melek-i mukarrebler), gök, yeryüzü, dağlar Cuma gününden korkarlar. " Tahric: Mecmau'z-Zevaid, 2/163.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bize Malik b. Enes anlattı, ona Ebu Zinad, ona el-A'rec, ona da Ebu Hureyre rivayet etmiş ki: Resulullah (s.a.v), Cuma gününden bahsetti ve buyurdu ki: "Cuma gününde öyle bir saat vardır ki o saatte namaz kılıp Allah 'tan bir şey isteyen hiçbir Müslüman yoktur ki Allah istediğini vermesin. "Resulullah (s.a.v) bu sırada parmaklanyla o sürenin ne kadar az olduğunu anlatmaya çalışıyordu. Tahric: Muvatta, 1/108; Buhari, 1/295; Müslim,2/583.

 

Bize Rebi' anlattı, ona Şafii, ona Malik, ona Yezid b. Abdullah b. elHad, ona Muhammed b. İbrahim b. Haris et- Teymi, ona Ebu Seleme b. Abdurrahman, ona da Ebu Hureyre rivayet etmiş ki: Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu: "Üzerine güneş doğan en hayırlı gün Cuma günüdür. Allah o gün Adem 'i yarattı ve onu o gün yeryüzüne indirdi, o gün Adem 'in tevbesini kabul etti. Adem o gün öldü. Ve o gün kıyamet kopacak. O gün sabahtan güneş doğuncaya kadar kıyametin kopmasından korktukları için feryat etmeyen hiçbir canlı yoktur, cinler ve insanlar hariç. O günde öyle bir saat vardır ki Müslüman bir kimse o saatte Allah 'tan herhangi bir şey isterse Allah onun istediğini mutlaka verir. " Tahric: Beyhaki, el-Marife, 6688.

 

Ebu Hureyre dedi ki: Abdullah b. Selam, "O saat Cuma gününün son saatidir." dedi. Bunun üzerine ona dedim ki: Bu saatin Cuma gününün son saati olması nasıl mümkün olabilir, Resulullah (s.a.v), "Bir Müslüman o saate namaz kılarken denk gelirse" dememiş midir? Günün son saatinde ise namaz kılınmaz. Abdullah b. Selam dedi ki: Resulullah (s.a.v) "Bir kimse bir yerde namaz vaktinin girmesini beklemek üzere oturursa o kimse tıpkı namazdaki gibi sevap kazanır." buyurmamış mı? "Buyurmuş" dedim. "İşte bu saat o saattir." dedi. Tahric: Muvatta, 1/108; Tirmizi, 2/362.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bize İbrahim b. Muhammed haber verdi, ona Abdurrahman b. Harmele, İbn Müseyyeb'den naklen rivayet etti ki: Resulullah (s.a.v) şöyle buyurdu: "Günlerin efendisi Cuma günüdür. " Tahric: Beyhaki, el-Marife, 6690.

 

İmam Şafii (Allah rahmet etsin) şöyle dedi: Bize İbrahim b. Muhammed rivayet etti, ona babası, İbn Müseyyeb'den naklen şöyle aktardı: En çok istediğim şey Cuma gününün kuşluk vaktinde ölmektir. Tahric: İhya,l/237.

 

Sonraki için tıkla:

 

CUMA NAMAZINDA SEHiV SECDESİ